Gdy jesteśmy w biegu, bardzo ważną rzeczą, jaką powinniśmy mieć przy sobie są zdrowe przekąski. Dzięki nim nie dopuścimy do wilczego głodu i nie będzie kusiło nas, by chwycić coś na szybko ze sklepowej półki, co akurat nie służy naszej diecie. Niezależnie od tego, czy są to przekąski czy pełne posiłki, planujmy z wyprzedzeniem swoje posiłki, niezależnie od tego, gdzie się znajdujemy. Jednym ze składników odżywczych, które warto zapewnić sobie na dłuższych wyjściach są dobre tłuszcze. Jedzenie pokarmów bogatych w omega-3 doskonale pomaga skórze zachować własną wilgotność. Pomyśl o tym jak o jedzeniu naturalnego nawilżacza…

Dziś prezentujemy pięknie słodkie bezglutenowe i wegańskie ciasteczka energetyczne. Doskonale nadają się na podwieczorek i dobry zastrzyk energii. Bogate w omega-3 (nasiona chia) i pakowane w białko “biszkopty” sprawią, że szybko poczujesz się wysycony.
Z tego przepisu powstało 8 małych ciasteczek. Użyłam papilotek do muffinów, aby utrzymać ich kształt.
Składniki
1/2 filiżanki mąki quinoa
1/4 filiżanki mąki kokosowej
1,5 łyżka proszku do pieczenia
1/3 łyżka cynamon
1/3 łyżki sproszkowanej wanilii lub 1 łyżka czystego wyciągu z wanilii
1/4 łyżki różowej soli himalajskiej
1/2 filiżanki nasion chia
1/3 filiżanki mleka orzechowego (może być potrzebne nieco więcej, ponieważ mąka kokosowa wchłania wodę)
1/3 filiżanki czystego syropu klonowego
Wskazówki
Rozgrzać piekarnik 150 C
Połączyć suche składniki w dużej misce (mąka, nasiona szałwii hiszpańskiej-chia, proszek do pieczenia, sól, wanilię (jeśli sproszkowana) i cynamon).
Dodaj syrop orzechowo-klonowy i mieszaj aż do połączenia – oceniaj jak gęste mają być, zostawiłam ciasto gęste i lepkie, aby uzyskać małe, gęste energetyczne kąski 🙂
Napełnij papilotki masą
Piecz przez 20 minut (sprawdzić wykałaczką, czy są gotowe)
Ostudź i zajadaj!