
Jest to przepis dla wszystkich, którzy nie mając sokowirówki, chcą czerpać korzyści z soku warzywnego… i kochają surowe jedzenie.
Poniższa mikstura, jest cudownie łatwa do do przyrządzenia, napakowana witaminami, minerałami, błonnikiem i przeciwutleniaczami. Przekonasz się o zastrzyku energii i piękna jaki w niej otrzymasz.
Oczywiście możesz wymieniać składniki opierając się na tym, co jest w twojej lodówce lub na co masz ochotę
Surowa Zupa Marchewka & Imbir
Zmiksuj:
1 filiżanka surowego soku z marchwi (jeśli nie masz sokowirówki, ale z lokalnego sklepu ze zdrową żywnością, wstępnie zjedzone)
1.5 filiżanki surowego szpinaku organicznego
1 łodyga selera organicznego
1 łodyga organicznego jarmużu
5 organicznych pomidorów koktajlowych (jeśli lubisz słodkie) lub 1 organiczny dojrzały pomidor winny
1/2 avacado
1 ząbek lub czosnek LUB 1/4 czerwonej cebuli
1 kostka imbiru
1 łyżka kurkumy
Posypka pieprzu Cayenne
Zmiksuj i ciesz się surową pikantną zupą – świetną na lato, chociaż można się nią cieszyć przez cały rok.
Poczuj trochę więcej smaku, spróbuj kopru włoskiego lub dodaj przyprawy z Twojej szafki. Bądź kreatywny!
Jeśli jest gorący letni dzień, możesz chcieć więcej chłodzących potraw – pomyśl o ogórku, zamiast imbiru.
Spróbuj tej pysznej, surowej zupy z ogórków i mango:
Zmiksuj:
Wyciśnij świeży sok z limonek
1/4 czerwonej cebuli
2 łyżki świeżej kolendry
1 ogórek bezpestkowy
1/2 mango (obrane i rozebrane)
Posypka z soli
1/4 szklanki wody (jeśli wolisz cieńszą konsystencję)
Chłodź w lodówce przez pół godziny.
Taka surowa zupa jest świetna, gdy musisz szybko przygotować sobie lunch do pracy – po prostu zapakuj ją do kubka “na wynos” i wrzuć do lodówki, gdy gdy będzie potrzebna