Często powtarzamy, że piękno pochodzi z wnętrza – co wkładasz w swoje ciało, jak się nawadniasz i jak bardzo pozwalasz mu spać (i ta ważna rzecz zwana miłością do samego siebie). Fizyczne piękno zaczyna się w jelitach. Surowa kapusta kiszona jest pełna “dobrych bakterii” – flory, która chroni Twój układ odpornościowy i pomaga Twojemu ciału skutecznie eliminować. Zdrowe bakterie w przewodzie pokarmowym pomagają leczyć zapaloną skórę. Pokarmy bogate w probiotyki to zdrowsze jelita i świecąca skóra. 💚

Vegetarian vegan food. Sauerkraut with carrots in bowl on wooden table. Marinated vegetables. Close up view.

Nie jest tajemnicą, że spożywanie dobrej diety ma swoje odzwierciedlenie w jakości skóry, ale sfermentowane pokarmy są stosowane jako podstawa zdrowia od tysięcy lat – jak na piękno, stare ulubione kapusta kiszona i kimchi mogą pomóc w zapobieganiu i leczeniu zarówno trądziku jak i zmarszczek.

Nowe badania opublikowane w Journal of Investigative Dermatology wykazały, że “zdrowe bakterie w przewodzie pokarmowym pomagają w gojeniu zapalnej skóry”. Probiotyki powstające podczas procesu fermentacji utrzymują jelita pełne dobroczynnych bakterii”.

Co to w skrócie oznacza? Dobre bakterie w jelitach to twój sekret dla pięknej skóry!

Uwielbiam dodawać kapustę kiszoną do sałatek i zup – będę ją miała nawet na niektórych krakersach bezglutenowych z awokado. 

Upewnij się, że podczas jedzenia sfermentowanej żywności ze sklepu (kimchi, kiszonki, kefir, kombucha itp.) jest surowa. Oznacza to, że nie przeszło ono procesu ogrzewania jak pasteryzacja. Kupujcie surowe, sfermentowane jedzenie z korytarzy chłodniczych w lokalnym sklepie spożywczym lub po prostu róbcie swoje własne. 

Jest to o wiele łatwiejsze niż myślisz – sprawdź poniżej szybkie i łatwe “jak zrobić kapustę kiszoną”.

Jak zrobić Surową Kapustę Kiszoną

1. Zagotuj wodę i zdezynfekuj słoiki, nóż, miskę i deskę do krojenia.

2. Umyć kapustę i usunąć zewnętrzne liście (zachować)

3. Szatkowanie i siekanie kapusty

4. Umieścić w misce i dodać 2 łyżki soli.

5. Masuj kapustę (dodaj przyprawy, jeśli chcesz – dodałem kminek i tymianek)

6. Uderzenie i wciśnięcie kapusty do słoika

7. Napełnić przefiltrowaną wodą

8. Zamknąć i pozostawić na 1 tydzień (lub więcej, jeśli chcesz) w ciemnym pomieszczeniu w temperaturze pokojowej.

Przed jedzeniem sprawdź, czy nie ma nietypowej pleśni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *