OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Szampan życia” (znany również jako Kombucha) to bogata w probiotyki, fermentowana herbata, która istnieje od wieków. Ten łatwy do zaparzenia eliksir piękności jest czymś, co społeczność wellness na całym świecie robi od lat – a wiele firm zarabia krocie na marketingu owocowych wersji tego eliksiru zdrowia. Czy nie wiesz, że jest on niezwykle tani, łatwy do parzenia w domu.

Wypijcie za swoje piękno!

Dlaczego kombucha jest dobra dla urody? Cóż, odpowiedź może nie być zaskoczeniem: jest to przeciwutleniacz i jest pełen witamin z grupy B. Z tą właściwością wiąże się wiele korzyści przeciwstarzeniowych, a alkaliczne pH kombuchy jest świetne dla utrzymania równowagi skóry. Jeśli przyjrzeć się składom wielu kosmetyków upiększających, zauważysz, że niektóre firmy rzeczywiście wkładają kombuchę do swoich produktów do pielęgnacji skóry i włosów również.

Przejdźmy więc do sedna – przewodnik, który krok po kroku pomoże Ci zaparzyć własną kombuchę.

To, czego będziesz potrzebował, to słój do warzenia

Ta lista kroków ma na celu zaparzenie pełnej partii (około 4 litrów). 

    3,5 litra przefiltrowanej wody

    Scoby (grzybek herbaciany – matka kombucha) plus 1 filiżanka zapasowego płynu – możesz zaparzyć swój własny, dostać go od znajomego, lub kupić z renomowanego źródła online

    Duży dzbanek do parzenia organicznej czarnej herbaty

    Duży szklany słoik sterylizowany szerokim rantem

    1 filiżanka organicznego cukru

    7 ekologicznych torebek czarnej herbaty

    Oddychająca tkanina (płótno serowe, muślin)

    Gumowa opaska

Jak ważyć 

Ważenie  kombuchy trwa około 2 tygodni. Ale zanim zaczniesz, będziesz musiał mieć scoby.

Krok 1: Nabyć lub wyhodować scoby’ego

Poza wyhodowaniem własnego grzybka jest wiele sposobów, aby go zdobyć – od przyjaciela, z browaru kombucha i online. Jeśli zdecydujesz się zaparzyć własną, potrzebujesz większość tych samych narzędzi, co powyżej, plus butelkę surowej kombuchy kupionej w sklepie, oraz 2 dodatkowe tygodnie (czas potrzebny do wyhodowania scoby).

Jeśli chcesz wiedzieć jak hodować scoby, sprawdź koniec tego postu!

Krok 2: Sterylizuj szklany słoik 

Dobrze wysterylizować słoik wrzącą wodą i białym octem zmieszanym razem. Zamieszać i  pozostawić na kilka minut przed wypłukaniem słoika, aż do momentu pozbycia się zapachu octu.

Krok 3: Zaparzyć herbatę

Do parzenia herbaty potrzebne są organiczne torebki z czarną herbatą i organiczny cukier.

W zależności od wielkości słoika, w zależności od tego, ile herbaty zaparzysz.

Najlepiej jest użyć 4-litrowego słoika – dzięki temu można zaparzyć więcej herbaty na raz – w tym przypadku do zaparzenia herbaty zużylibyśmy 3 litry przefiltrowanej wody.

Namoczyć torebki herbaty w gorącej wodzie w dużym dzbanku na około 5 minut (lub do momentu, gdy herbata będzie ciemna). 

Krok 4: Dodaj swój cukier

Teraz dodasz cukier – jeśli zaparzysz pełen 4l słój, będziesz musiał dodać 1 filiżankę cukru organicznego. 

Teraz możesz się zastanawiać – cukier?! Ale myślałem, że to jest złe dla mojej skóry! Masz rację. Ale to, co robi cukier, to tak naprawdę “karmienie” scoby’ego. Zanim kombucha skończy warzyć, zawartość cukru jest bardzo niska. 

Krok 5: Rozpuszczenie cukru i schłodzenie

Wymieszaj herbatę z cukrem, aż wszystko się rozpuści. Najlepiej używać drewnianych przyborów do parzenia kombuchy, ale nie ma problemu, jeśli używasz czegoś innego. Następnie odstaw herbatę na bok, aż całkowicie ostygnie. Używanie gorącej herbaty może zabić twoją hodowlę scoby 🙁 więc bądź miły i cierpliwy.

Krok 5: Przenieś herbatę do sterylizowanego słoika

Teraz chcesz przenieść swoją herbatę do wysterylizowanego, szerokiego słoika. Upewnij się, że zostawisz wystarczająco dużo miejsca dla swojego scoby’ego i to jest “zapasowy” płyn!

Krok 6: Dodaj Scoby’ego i “rezerwowy” płyn

Dobrze umyj ręce, a potem wyjmij scoby’ego z oryginalnego słoika. Dodaj do nowego słoika świeżo zaparzonej herbaty i cukru około 1 filiżankę rezerwowego płynu na pełną partię.

Uwaga: jeśli zobaczysz pleśń, zakompostuj swojego scoby’ego i zacznij od nowa.

Dodaj zapasowy płyn

Etap 7: Pokrycie ściereczką oddychającą i zabezpieczenie

Teraz, aby zabezpieczyć kombuchę przed muchami, pleśnią i innymi niemiłymi rzeczami, przykryj ją oddychającą tkaniną, np. muślinem lub płótnem serowym. Pozwala to również grzybkowi uzyskać powietrze, które jest mu potrzebne do wzrostu.

Krok 8: ważenie przez 2 tygodnie

Przechowuj swoją przyszłą kombuchę w suchym i ciepłym miejscu. Najlepiej w kuchni, gdzie jest zazwyczaj ciepło. 

Krok 9: Usuń i przechowuj Scoby’ego

Teraz twoje małe grzybki będą miały 2 lata – z każdym nowym naparem przychodzi nowy grzybek! Na każdego malucha należy zarezerwować ~1 filiżankę tego naparu. Dzięki temu można utworzyć swoją następną partię. Pozwala to również dać scoby’ego przyjacielowi, aby mógł rozpocząć swój własny napar!

Jeśli nie będziesz od razu parzył następnej partii (robię sobie przerwę, bo zamawiam większe słoiki), przechowuj je w szklanym pojemniku z pokrywką w lodówce. Ten sposób przechowywania spowolni wzrost scoby, ale nie zabije go. Być może będziesz musiał wpuścić trochę powietrza do słoika kilka razy w tygodniu, w zależności od tego, jak długo będziesz go przechowywać, ponieważ ciśnienie powietrza z fermentacji może wyskoczyć z pokrywki. Najlepiej od razu rozpocząć kolejny napar, więc jeśli możesz, to zrób!

Krok 10: Zbierzcie narzędzia do butelkowania piwa

Będziesz potrzebował następujących rzeczy do butelki:

    Lejek

    Dzbanki szklane z ciasno przylegającymi pokrywami

    Pojemnik na następny napar lub pojemnik do przechowywania grzybków i płynu rezerwowego.

Krok 11: Butelkowanie

Wystarczy wlać napar (po usunięciu grzybków) do słoika, który chcesz użyć jako butelkę. Upewnij się, że twoja butelka ma szczelnie przylegającą pokrywkę, aby kombucha była zdrowa i puszysta!

Krok 12: Odstaw na 24 godziny.

Po odstawieniu butelki na 24 godziny w temperaturze pokojowej, umieść ją w lodówce w pozycji pionowej!

I oto ona, piękna. Kombucha uważona i gotowe do picia! Mam nadzieję, że ci się spodoba!

Jak wychodować grzybka SCOBY

Dla tych, którzy chcieliby warzyć swój własny scoby, jest to podobne do całego procesu uprawy kombucha. Po prostu:

    Doprowadzić 1 litr wody do wrzenia

    Zaparzyć 4 ekologiczne torebki herbaty

    Dodaj w 1/3 filiżanki cukru organicznego

    Chłodzenie i przenoszenie do sterylizowanego szklanego, szerokiego słoika

    Dodaj do 2 filiżanek surowej, ekologicznej kombuchy kupionej w sklepie

    Pokryć oddychającą tkaniną i użyć gumki do zabezpieczenia

    Poczekaj dwa tygodnie i patrz, jak ten mały grzybek rośnie!

Po dwóch tygodniach, jesteś gotowy, aby rozpocząć warzenie świeżej partii kombuchy z Twoim scoby!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *