Kale salad with apples and nuts. Grey background. Close up.

Więc co to za wielka sprawa z jarmużem?

Cóż, jarmuż jest “królem zieleni”, jeśli chodzi o gęstość składników odżywczych i zawartość błonnika. Jarmuż zawiera wiele witamin i minerałów, które są korzystne dla zdrowia i urody, w tym beta-karoten i luteinę (które poprawiają elastyczność i jędrność skóry), witaminę A (przeciwutleniacz, który pomaga tworzyć i utrzymywać zdrową skórę, zęby, funkcje oczu i kości), Dobrze wchłaniany wapń (“dobrze wchłaniany”, co oznacza, że nie wylewa się go tak, jak większość ludzi z nabiału), mangan (chroni przed wolnymi rodnikami), witamina C (nasza najlepsza przyjaciółka w zakresie pielęgnacji skóry – niezbędna do produkcji kolagenu, a także główny składnik białka strukturalnego w skórze… oraz jako naturalny przeciwutleniacz, zmniejsza uszkodzenia skóry i minimalizuje zmarszczki), witamina B6, folian (pomaga w zapobieganiu rakowi szyjki macicy i chorobom takim jak osteoporoza) oraz fitoskładniki (słowo, które często można zobaczyć na etykietach produktów do pielęgnacji skóry, odnoszące się do organicznych składników roślin, które choć nie są niezbędne dla ludzkiego życia, to z pewnością są korzystne w takich aspektach, jak spowolnienie procesu starzenia i ochrona przed niektórymi chorobami). 

Przepis na sałatkę z jarmużu

Składniki:

1 pęczek jarmużu, pokrojony 1 pęczek

3 filiżanki Marchewki, tarta 750 ml

1/2 główki Kapusta czerwona, cienko krojona 1/2 główki

1/2 filiżanki nasion dyni 125 ml

1/2 filiżanki nasion słonecznika 125 ml

1/2 filiżanki oleju lnianego lub konopnego (działa również oliwa z oliwek) 125 ml

5 łyżek octu balsamicznego (lub octu jabłkowego) 75 ml

1 łyżka Oregano, suszona 5 ml

Wykonanie

1. Umyć jarmuż i posiekać.

2. W żeliwnej patelni na średnim lub wysokim ogniu wymieszać słonecznik i pestki dyni. Usunąć z ognia, gdy są opieczone na złoty kolor.

3. W dużej misce połącz pokrojony jarmuż, marchewkę, kapustę i nasiona. Odstawić na bok.

4. W małej misce uwymieszać olej, ocet i oregano i zalać mieszankę jarmużu.

5. Schłodzić na 2 godziny przed podaniem.

Ta sałatka dobrze schładza się 2-3 dni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *