Staycation: Dlaczego pobyt w domu na wakacje może być dobrym pomysłem by zadbać o siebie?

Obecnie większość z nas bardzo dużo podróżuję – zarówno do pracy, jak i na wakacje, i choć jest to z jednej strony super (uwielbiamy przecież podróżować i odkrywać), to często czujemy, że pod koniec wakacji jesteśmy tak wypaleniu od podróży czy jet lagów, że potrzebujemy kolejnych wakacji. Dzisiejszy post jest o tym, dlaczego pobyt w domu na wakacje może być najlepszym pomysłem, by się o siebie zatroszczyć. 

Spróbuj nowego przepisu, albo starego ulubieńca.

Jedną z moich ulubionych rzeczy do zrobienia, kiedy mam trochę dodatkowego czasu, jest gotowanie, pieczenie lub tworzenie przepisów. W czasie tych wakacji wróciłam do jednego z moich ulubionych przepisów z bloga kulinarnego, My New Roots. Jej zmieniający życie bochenek chleba to właśnie to. Rano chrupałam na tym odrobiną masła nerkowca i miodu manuka.  Składniki i wskazówki od My New Roots. 

Składniki:

1 filiżanka / 135g ziaren słonecznika

½ filiżanki / 90g nasion lnu

½ kubka / 65g orzechów laskowych 

1 ½ kubka / 145g owsa walcowanego

2 łyżki nasion szałwii hiszpańskiej (Tbsp. chia)

4 łyżki nasion psyllium (3 łyżki w przypadku zastosowania sproszkowanej łuski psyllium)

1 łyżka drobnoziarnistej soli morskiej (dodać ½ łyżki w przypadku użycia soli gruboziarnistej)

1 łyżka syropu klonowego (w przypadku diet bezcukrowych stosować szczyptę stewii)

3 łyżki roztopionego oleju kokosowego lub ghee

1 ½ filiżanki / 350ml wody

Wykonanie:

1. W elastycznej, silikonowej formie połączyć wszystkie suche składniki, dobrze mieszając. W miarce ubić syrop klonowy, olej i wodę razem. Dodaj to do suchych składników i mieszaj bardzo dobrze, aż wszystko będzie całkowicie przemoczone i ciasto stanie się bardzo gęste. Wygładź wierzch łyżką. Pozostaw na blacie na co najmniej 2 godziny.

2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 350°F / 175°C.

3. Umieść blachę w piekarniku na środkowym stelażu i piec przez 20 minut. Wyjmij chleb z brytfanny, umieść go do góry nogami bezpośrednio na stelażu i piec przez kolejne 30-40 minut. Chleb jest, gdy po stuknięciu wydaje się być pusty. Przed krojeniem pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Wyjdź na łono natury

Nie trzeba dodawać, że wyjście na łono natury i spędzenie czasu z drzewami lub morzem jest koniecznością dla tego czasu uziemienia. Uwielbiam chodzić po lesie w ciepłych ubraniach i spędzać czas na słońcu – wchłaniając tę ograniczoną witaminę D, którą mamy na tej półkuli północnej. Rozmyślaj i zagłębiaj się w sobie.

Podczas tych pobytów niezbędna jest odrobina ciszy – wystarczy dać sobie trochę czasu na samodzielne zagłębienie się w swój dziennik, ulubioną książkę lub po prostu wypicie dobrej herbaty. 

Zorganizuj swój dom dla kilku dobrych wibracji

Większą część jednego czy dwóch popołudni spędziłam na sprzątaniu i porządkowaniu naszych kuchennych szafek – oczyszczaniu starych naczyń i zawartości, które nie wytrzymały już próby czasu, a także umieszczaniu wszystkiego w szczelnych, oznakowanych słoikach, dzięki czemu poruszanie się po kuchni stało się o wiele łatwiejsze i bardziej uspokajające. 

Pozbycie się nadmiaru bałaganu dało mi poczucie ulgi, jest coś do powiedzenia na czystą przestrzeń, czysty umysł. Prawie jak tylko skończyłam wyrzucać odpady i śmieci, miałam przytłaczające poczucie ulgi i dziwne poczucie spełnienia. Otwieranie naszych szafek nigdy nie było takie dziwne. haha!

Przygotuj swoje ulubione jedzenie

Jedną z innych rzeczy, które uwielbiam robić to przygotowywać partiami moje ulubione jedzenie, gdy mam kilka dodatkowych minut. Ten super łatwy, wegański jogurt kokosowy jest jednym z moich ulubionych.  Uwielbiam ten jogurt na idealne poranne śniadanie, dodawać go do moich zup i robić gęstrze, bardziej aromatyczne koktajle. 

Ten przepis jest tak szybki i łatwy, oto czego potrzebujesz: 

    Duży słoik

    Dwie do trzech puszek organicznego mleka kokosowego (pełny tłuszcz)

    Trzy kapsułki probiotyczne (które można łatwo rozbić i wrzucić do mleka)

    Drewniana łyżka

    Szmatka do sera

    Opaska elastyczna

Wskazówki

    Wlać puszki mleka kokosowego do czystego szklanego słoika (użyłem 3)

    Rozbić 3 kapsułki probiotyczne z ponad 20 miliardami żywych kultur

    Wymieszać z drewnianą łyżką (nie używać metalu, ponieważ reaguje z probiotykami)

    Pokrycie szmatką serową i gumką

    Stawiamy na ladzie przez 24 – 48 godzin – ta partia trwała 36 godzin

    Kiedy już do niego dotrze, włóż go do lodówki na noc, powinien zgęstnieć

Zrób przegląd w szafie – Sprzedaj lub oddaj!

Wiosna jest optymalnym czasem by zrobić remanent w szafie, ale można go robić kiedykolwiek. Po pierwsze zrobisz sobie więcej przestrzeni w pokoju i w szafie, a po drugie dasz swoim ubraniom nowe życie sprzedając je czy oddając innym. 

Mam nadzieję, że to zainspiruje wasze następne wakacje, abyście nie musieli wyjeżdżać z miasta, a zamiast tego poczuli się zachęceni do tego, abyście mieli trochę “staycation”.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *