Microgreen sprouts raw sprouts, healthy eating concept

Kiełki i mikrozielonki: Dlaczego powinnaś mieć mały ogródek w swojej kuchni

Jest to bez wątpienia najłatwiejsze “ogrodnictwo”, jakie kiedykolwiek będziecie robić, a także jedno z najbardziej pożywnych. Kiełkowanie jest jednym z najfantastyczniejszych i najłatwiejszych sposobów na uzyskanie mocnego uderzenia przeciwutleniaczy, mnóstwa minerałów upiększających, enzymów i szerokiego spektrum witamin upiększających – wszystko to w tych malutkich, małych roślinkach.

Dlaczego mikrozielonki i kiełki są dla mnie dobre?

Najpierw spróbujmy zrozumieć, czym jest kiełkowanie. Kiełkowanie bierze uśpione nasiono, ziarno, orzech lub rośliny strączkowe i “budzi” je, ożywiając je przez wilgoć. To jest proces kiełkowania. Kiedy to się rozpocznie, ziarno zaczyna stawać się żywą rośliną wypełnioną łatwo przyswajalnymi i użytecznymi witaminami, minerałami i enzymami, z których wszystkie mogą być wykorzystane przez komórki bez nadmiernego obciążania układu pokarmowego. Zasadniczo proces kiełkowania polega na przekształceniu uśpionych składników odżywczych w ich użyteczne formy (gęste białka zamieniają się w proste aminokwasy).

W procesie kiełkowania powstają również duże ilości witaminy C (właściwości przeciwstarzeniowe galore) i kompleksu B (B2, B5 i B6), a także karotenu (który przekształca się w witaminę A i jest niezbędny do naprawy i wzrostu komórek). Minerały takie jak żelazo, wapń, fosfor, cynk i magnez są również zawarte w tych małych roślinkach.

Poza korzyściami odżywczymi i ich łatwo przyswajalnymi właściwościami, kiełki są również silnie alkalizujące. Tak więc, mimo że fasola i ziarna są uważane za żywność tworzącą kwasy, w rzeczywistości stają się one bardziej zasadowe dzięki kiełkowaniu.

Co mogę kiełkować?

Kiełki występują we wszystkich kształtach i formach: orzechy, nasiona, rośliny strączkowe i ziarna. Nie ma tu ograniczeń, naprawdę. Kluczem jest zacząć od kiełkowania, które jest łatwiejsze do rozpoczęcia, a następnie przenieść się w górę, gdy zdobędziesz więcej doświadczenia. Niektóre z moich ulubionych kiełków to między innymi:

    Fasola Adzuki

    Kiełki słonecznika

    Kiełki brokułów

    Soczewica

    Ciecierzyca

Jak mogę wyhodować własne kiełki?

Procesy uprawy mikrozieleni i kiełków są nieco inne, jednak oba są równie łatwe. Poniżej przedstawiam krok po kroku proces, w jaki sposób wyhodować mikrozielonki i wyjaśniam jak używać tego samego sprzętu do kiełkowania po nim.

Jak hodować mikrozielonki:

Po zebraniu kilku kiełkujących nasion z lokalnego, naturalnego sklepu spożywczego, znajdź sobie worek do kiełkowania (jeśli go nie masz, możesz również użyć ręcznika papierowego do kiełkowania) i tacę do kiełkowania. 

A teraz zaczynajmy!

    Odkaź swój worek z kiełkami, wkładając go na 5 minut do wrzącej wody – wyjmij z wody i połóż płasko na tacy i pozostaw do ostygnięcia.

    Usunąć wystarczającą ilość nasion, aby szeroko rzucić je na mokry worek z kiełkami (lub 2 mokre ręczniki papierowe)

    Wysypać nasiona na worek z kiełkami szeroko, i upewnić się, że cały worek jest mokry, i że na tacy jest trochę wody (nasiona nie powinny być pod wodą, potrzebują bardzo mało wilgoci do kiełkowania). 

    Obserwuj, jak rosną! Codziennie rano wlej trochę wody pod worek z kiełkami i upewnij się, że worek jest wilgotny (ale nie zamoczony). 

    Kontynuuj ich pielęgnację każdego ranka (lub gdy zobaczysz, że worek jest suchy). W dniu trzecim kiełki powinny mieć dość znaczące ogony.

    Kontynuujcie proces przez około 4 – 6 dni, w zależności od tego, jakich kiełków używacie. W piątym dniu rzeżucha powinna być w pełni rozwinięta.

    Aby ją zjeść, wystarczy obciąć ją nożyczkami i umieścić na sałatkach, zupach i w swoich zielonych koktajlach.

    Jeśli chcesz zebrać wszystkie swoje kiełki, możesz je pokroić i przechowywać w hermetycznym pojemniku (około szóstego dnia). Użyj ręcznika papierowego, aby upewnić się, że w pojemniku nie ma wilgoci – szybko zgniją Twoje kiełki.

 Jak kiełkować:

    Inne niż mikrozielone, rośliny strączkowe, orzechy i ziarna będą wymagały namoczenia – namocz pożądane nasiona lub rośliny strączkowe, w zależności od ich rodzaju, w szklanej misce:

    Odsączyć i wypłukać namoczoną substancję, a namoczone nasiona ubrać w mokry i wstępnie zdezynfekowany worek z kiełkami (zdezynfekować worek z kiełkami wkładając go do wrzącej wody na 5 minut).

    Zamknąć sznurek do ściągania, a następnie zanurzyć worek w misce z chłodną wodą na co najmniej jedną minutę.

    Zawieś worek na haczyku lub połóż go na wieszaku, aby mógł odcieknąć.

    Dwa razy dziennie podlewać je (zanurzać w wodzie na 1 minutę) i powiesić

    Różne pędy mają różne czasy wzrostu, patrz powyższy wykres

    Kiedy kiełki są już dojrzałe, przechowuj je w worku z kiełkami bezpośrednio w lodówce lub w szklanym pojemniku (nie używaj plastikowego worka).

    Płukanie kiełków raz na trzy dni, aby utrzymać ich wilgotność.

    Pędy powinny być przechowywane do 14 dni, w zależności od odmiany.

Gdzie kupić nasiona na kiełki?

Kiełkujące nasiona można zazwyczaj znaleźć w prawie każdym sklepie z naturalną żywnością. Jeśli masz problemy w okolicy, spróbuj skorzystać z porady lokalnej szkółki roślin.  Jeśli nadal masz problemy, internet uratuje Cię dzięki wielu zasobom. Znajdziesz tam również tacki do kiełkowania, torby do kiełkowania i inne zabawne rzeczy, dzięki którym będziesz bardziej kreatywny przy kiełkowaniu.

Bezpieczeństwo i kiełkowanie

Podczas kiełkowania należy zawsze mieć na uwadze potencjał wzrostu czegoś nie tak zdrowego, a mianowicie bakterii i pleśni.  Ważne jest, aby zawsze używać czystych i zdezynfekowanych materiałów. Nigdy nie jedz kiełków, które brzydko pachną, są śluzowate lub pleśniowe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *